RK Slovenije
Območno združenje Nova Gorica

Ulica Tolminskih puntarjev 8
5000 Nova Gorica


Tel:   +386 (05) 33 84 902

E-Pošta:
nova-gorica.ozrk@ozrks.si

Upravljanje piškotkov

TRR: SI56 6100 0001 2761 764
DŠ: 66451043
MŠ: 5148324

Uradne ure:
Pon: 08.00-12.00
Sre:  08.00-12.00, 14.00-16.00
Pet:  08.00-12.00

Urnik skladišča:
(Langobardska ul. 8, 5250 Solkan)
Čet:  14.00-16.00

TEČAJ PRVE POMOČI:

- tečaj iz PP:
  1.10.2018

- izpit iz PP:       5.10.2018
                                                                                     


Več v rubriki PRVA POMOČ!

 

Srečanje starejših v Šempasu

Zagnani prostovoljci iz Krajevne organizacije Rdečega križa Šempas so tudi letos v mesecu oktobru pripravili tradicionalno srečanje starejših krajanov. Srečanje se je odvijalo v nedeljo v Kulturnem domu v Šempasu. Nabito polno dvorano veselih in po srcu mladih ljudi je slavnostno nagovorila podpredsednica Rdečega križa Nova Gorica, ga. Vislava Ušaj, veselje na obraze pa so jim prinesli razni izvajalci iz različnih prostovoljnih društev. Srečanje se je zavleklo pozno v večerne ure, zato so se vsi prisotni okrepčali z malim prigrizkom pa tudi kozarčkom vina. Z veselimi občutki, so bili vsi enakega mnenja, VIDIMO SE NASLEDNJE LETO!

Podeli:

Anton Leban - Toni 1982-2013

Zapustil nas je naš dolgoletni prostovoljec, prijatelj Toni.

Območnega združenja Rdečega križa Nova Goricase se ob slovesu zahvaljuje Antonu Lebanu - Toniju za svoje 60-letno prostovoljno in nesebično delo v Rdečem Križu.
Podobo človeka oblikuje način življenja in dela, ki jih je človek opravil. To podobo ohranjamo v našem spominu.
Velikokrat se človekovih vrednot zavemo, ko ga izgubimo. Zato je običajno vedno prepozno, da bi mu izrazili priznanje in se mu zahvalili za vse opravljeno dobro delo.
Daljša Tonijeva bolezen in odkrit pogovor pred letom nam je ponudila priložnost, da smo se Toniju lahko javno zahvalili na slovesnosti ob 60-letnici delovanja Rdečega križa Nova Gorica.
Delati v humanitarni organizaciji 60 let, kjer je edina nagrada le osebno zadoščenje, če je lahko pomagal, rešil problem ali slišal besedo hvala, kaže na človeka, ki je spoštovanje tudi zaslužil. To je bil naš Toni.
Toni hvala ti za vse!


 

Podeli:

Ekipa Prve pomoči zasedla odlično TRETJE mesto na FACE

Ekipa Prve pomoči Rdečega križa Mestne občine Nova Gorica, se je v mesecu juniju udeležila 27. Evropskega festivala prve pomoči - (FACE - First Aid Convention in Europe), ki se je odvijal v Welsu v Avstriji. Udeležbo ji je zagotovilo prvo mesto na Državnem preverjanju ekip prve pomoči v Ljubljani oktobra 2012. V konkurenci 21-ih najboljših ekip evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je zasedla ODLIČNO TRETJE MESTO.

Vodja ekipe je bila Neli Skočaj, člani pa Filip Firbas, Andreja Prek, Matej Celin, Blaž Mohar ter Matic Leban. Ekipa je svoje vrhunsko znanje morala prikazati na zanimivih in težkih 12-ih delovnih točkah. Vsaka delovna točka je imela svoje značilnosti. Prva delovna točka je bila na tematiko roparskega napada, druga je prikazovala poškodbe ob pikniku, naslednja je bila v industrijskem skladišču, četrta je uprizorila množično nesrečo v podzemni železnici, sledila je nesreča v avtomehanični delavnici, nesreča na železniški postaji, sedma delovna točka je bila motociklistična nesreča, takoj za to je sledila nesreča v skate parku, nesreča na bazenu, veliko poškodovancev je bilo na naslednji delovni točki ob reki, kjer se je prevrnil raft, sledilo je množično oživljanje ter zadnja delovna točka se je končala v parku.

Za vse prikazano znanje je ekipa trenirala od leta 2010 ko je bila tudi ustanovljena. Intenzivnejše priprave pa so se odvijale konec leta 2012 ter v prvi polovici leta 2013. Člani ekipe so vložili ogromno svojega prostega časa, za kar jim gre velika zahvala. Zahvaliti pa se je potrebno vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu vrhunskemu rezulatu, ki je do sedaj najboljši med člani ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije.

Podeli:

Defibrilator v Vojščici

Na vaški praznik 15. junija 2013, smo v KS Vojščica slovesno predali v uporabo  defibrilator in otroška igrala.
Slovesnosti je prisostvoval predsednik Območnega združenja  RK Nova Gorica g. Dušan Ambrožič, ki je v svojem nagovoru poudaril, da je ta dan še en dokaz, da prostovoljstvo živi in kljub težkim časom lahko še vedno veliko naredimo s skupnimi močmi. Prisotni pa so bili še župan naše občine, g. Zlatko Martin Marušič, predsedniki sosednjih krajevnih skupnosti, ekipa prve pomoči pri Civilni zaščiti občine Miren Kostanjevica,kot tudi veliko krajanov.
Pred približno dvema letoma  je v KORK Vojščica, padla ideja, za nakup defibrilatorja. S to idejo smo seznanili  KS Vojščica,občino Miren-Kostanjevica in Območno združenje RK Nova Gorica. Vsi imenovani so se strinjali, da je ideja dobra in tako smo pristopili k izvedbi.
Razlog je bil tudi dokaj velika oddaljenost od Nove Gorice in s tem potreben čas za prihod ekipe prve pomoči v primerih srčnega zastoja.
Poiskali smo ugodnega ponudnika, ki je bilo podjetje  Defibtech iz Grosuplja in dogovori so stekli.
Ker imamo v naši krajevni skupnosti veliko članov RK, smo s članarino skozi leta nabrali kar nekaj denarja. Ni ga bilo dovolj za celotno investicijo, zato smo se  s svetom krajevne skupnosti dogovorili, da bo  KS sofinancirala razliko.
Za defibrilator je KORK Vojščica  prispevala 1200,00 €, 380,00€ se je nabralo od prispevkov pohoda v letu 2012, ostalo 780,00€, pa je pokrila krajevna skupnost Vojščica.
Da pa bo naprava pod nadzorom je občina Miren Kostanjevica prispevala sredstva še za kamero. Tako imamo  po besedah dobavitelja, enega najbolj opremljenih defibrilatorjev v Sloveniji.
Aparat je postavljen ob glavni cesti Vojščica - Sela na Krasu, v bivši telefonski govorilnici, v sklopu avtobusne čakalnice.
V naslednjih dneh je bila organizirana tudi predstavitev uporabe,na  katero so se krajani z zanimanjem odzvali.
Upamo v čim manjšo uporabo aparata,če pa bo potreben, potem naj služi cilju, kateremu je namenjen.
 

Podeli:

39. srečanje starejših občanov mesta Nova Gorica

Krajevna organizacija Rdečega križa mesta Nova Gorica je v petek 7.6.2013 organizrala že 39. tradicionalno srečanje starejših občanov mesta Nova Gorica. Srečanje se je odvijalo v Narodnem gledališču Nova Gorica, katerega se je udeležilo cca. 300 sterejših oseb. Po uvodni besedi predsednice KORK Mesta Nova Gorica, gospe Vislave Ušaj, je vse skupaj kot slavnostni govornik nagovoril podžupan mestne občine Nova Gorica g. Mitja Tratnik. Kulturni program so popestrile citrarke "Strune mile", umetniško društvo M&N Dance Kompani, Skeč; Smeh je pu zdrauja, Zofka Nanut ter vokalna instrumentalna skupina Kresnice. Po enourni kulturni prireditvi pa so se vsi prisotni ob skromni pogostitvi družili pozno v noč, saj je bil res sproščujoč in zabaven večer.

Podeli:

Teden Rdečega križa 8.-15.5

8. maja se je začel teden Rdečega križa Slovenije, to je dan, na katerega se je pred leti rodil ustanovitelj gibanja Rdečega križa Henry Dunant – prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir. V ta teden je vključenih vseh 181 nacionalnih društev Rdečega križa, največje humanitarne organizacije na svetu.

Teden RK v letošnjem letu poteka pod sloganom, "150. let humanitarnega dela – Kri rešuje življenje". Pred 150. leti so bili začrtani pomembni temelji dejavnosti Rdečega križa kot največje humanitarne organizacije na svetu, saj je bil ustanovljen Mednarodni odbor Rdečega križa in v okviru prve mednarodne konference Rdečega križa, sprejeta 1. Ženevska konvencija. Hkrati letos v Sloveniji obeležujemo 60. Let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem Rdečega križa Slovenije.

V Tednu Rdečega križa Slovenije, je po zakonu o RKS, potrebno na poštne pošiljke dodatno prilepiti znamko RKS in na vseh železniških in avtobusnih postajah dokupiti doplačilno vozovnico, v višini 0,17 evra. Zbrana sredstva se bodo izključno porabila za štiri programe in sicer: za nakup šolskih potrebščin socialno ogroženim otrokom, za programe socialno humanitarnih dejavnosti, za materialno pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam in za kritje stroškov povezanih z izvedbo Ukrepa dobave hrane iz EU.

V letu 2012 je Rdeči križ Nova Gorica iz naslova Tedna Rdečega križa prejel 5.085,17 evrov, od tega smo namenili 1.727,90 evrov za nakup šolskih potrebščin, 610,20 evrov za izvajanje programov na področju socialne dejavnosti ter 2.746,80 za materialno in finančno pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam.

V tednu RK bomo s pestrim programom sodelovali tudi mi, Rdeči križ Nova Gorica. Posebno pozornost bomo v tem tednu namenili predvsem najmlajšim, prvošolcem, katerim bomo s pomočjo mentoric na osnovnih šolah organizirali "Urice Rdečega križa", poskušali predstaviti Rdeči križ in pomen humanosti in prostovoljstva. Tako bomo preko 500 najmlajših seznanili z dejavnostjo Rdečega križa in jim dan popestrili z zanimivimi gradivi in manjšim darilcem Rdečega križa. V torek in petek je redna krvodajalska akcija, in ker smatramo, da krvodajalci z darovanjem krvi izrazijo največjo možno humano dejanje, se jim bomo na teh dveh odvzemnih dneh še posebej zahvalili in jim poklonili skromno zahvalo. V sredo bomo izvedli končno preverjanje novih prostovoljnih članov ekip Prve pomoči, ki so opravili 70 urni tečaj Prve pomoči za bolničarja. V četrtek organiziramo dan odprtih vrat za najmlajše – otroke iz novogoriških vrtcev, s katerimi uspešno in redno sodelujemo na različnih humanitarnih programih skozi celo leto. Ta isti dan bomo imeli Dan odprtih vrat našega skladišča, kjer bomo razdeljevali prehrambne pakete socialno ogroženim osebam, kar je v tem trenutku zelo pomembna in nujna dejavnost naše organizacije, ter sprejemali vso materialno pomoč občanov in krajanov. V soboto bomo s  prostovoljnimi ekipami Prve pomoči na Debelem rtiču obnavljali znanje prve pomoči in se s tem pripravljali na regijsko tekmovanje, ki bo 6. junija v Kopru. V nedeljo bo Krajevna organizacija RK Renče organizirala srečanje starejših v Renčah. Teden Rdečega križa bomo zaključili v torek z brezplačnim tečaj Prve pomoči – Temeljni postopki oživljanja za novogoriške novinarje.
 

Podeli:

Sestre svetega Martina za pomoč šoloobveznim otrokom

Sestre svetega Martina so ponovno izvedle prekrasen humanitarni dogodek. Po vsakoletni uspešni izredni krvodajalski akciji, so letos skupaj z Ošterijo Žogica, vinarjema Stojan Ščurek in Aljoša Sirk pripravile nepozaben dobrodelni večer. Vsi obiskovalci dogodka, so lahko kupili vina omenjenih vinarjev, ki so se 16 mesecev zorela v vodnem izviru s konstantno temperaturo osem stopinj Celzija. S prodajo vin so nabrale 1.100,00 evrov in zbrana sredstva namenili Rdečemu križu Nova Gorica, za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin šoloobveznim otrokom. Le teh je iz leta v leto več in vsakeršna takšna pomoč je več kot dobrodošla.

 

Podeli:

Zaključena pomoč prizadetim ob poplavah, 52.200 evrov

Območno združenje Rdečega križa Nova Gorica se je aktivno vključilo v reševanje stiske prizadetih v Poplavah 2012. Izvedli smo več aktivnosti, od nudenja materialne pomoči do delitve finančnih pomoči.
OZRK NG je s strani Rdečega križa Slovenije (oz. Vlade Republike Slovenije) prejel finančna sredstva v višini 38.130 evro. Na podlagi sklepa pet članske komisije (RK, Karitas, CZ, CSD ter predstavnik občine) je OZRK NG razdelil pomoč, 28 družinam oz. posameznikom, v skupni vrednosti 37.200,00 evrov, preostali znesek v višini 930,00 evrov pa smo porabili za izvedbo te pomoči.
Poleg omenjenega zneska, pa smo še dodatno nudili pomoč v višini 15.00,00 evrov, 23-im prizadetim družinam in posameznikom.

Pomoč posameznikom oz. družinam se je delila na podlagi sledečih kriterijev:
- 0,00 €; poplavljeni prostori, kjer se ne biva (kletne kuhinje, garaže, gospodarska poslopja);
- 300,00 do 500,00 € materialne pomoči; poplavljene kleti in uničena ozimnica;
- 500,00 do 1.000,00 € materialne pomoči; poplavljeni kletni prostori in uničena infrastruktura (peči, grelci vodovod, uničena kurjava);
- 1.000,00 do 2.000,00 € materialne pomoči; poplavljeno stanovanje, kjer prosilec dejansko biva in živi in ima uničeno stanovanjsko opremo (pohištvo, bela tehnika).

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Nova Gorica