RK Slovenije
Območno združenje Nova Gorica

Ulica Tolminskih puntarjev 8
5000 Nova Gorica


Tel:   +386 (05) 33 84 902

E-Pošta:
nova-gorica.ozrk@ozrks.si

Upravljanje piškotkov

TRR: SI56 6100 0001 2761 764
DŠ: 66451043
MŠ: 5148324

Uradne ure:
Pon: 08.00-12.00
Sre:  08.00-12.00, 14.00-16.00
Pet:  08.00-12.00

Urnik skladišča:
(Langobardska ul. 8, 5250 Solkan)
Čet:  14.00-16.00

TEČAJ PRVE POMOČI:

- tečaj iz PP:
  1.10.2018

- izpit iz PP:       5.10.2018
                                                                                     


Več v rubriki PRVA POMOČ!

 

Poplave 2012

Rdeči križ Slovenije se je takoj odzval na pomoč vsem prizadetim v letošnjih poplavah. Nudi pomoč v obliki prehrambnih paketov, prelnega praška, oblačil in obitve, oddej, grelnih teles in vse ostale materialne pomoči, ki jo prejme od posameznikov oz. donatorjev.

Vsi posamezniki in pravne osebe lahko prispevke za akcijo "Poplave 2012", nakažete s plačilnim obrazcem UPN na TRR Rdečega križa Slovenije SI56 03100-1111122296, sklic oziroma referenca 00 937051.

Vsi, ki ste bili prizadeti v poplavah na območju goriške, pa morate do petka, 23.11.2012, oddati Vlogo za pomoč na Rdeči križ Nova Gorica. Vlogo in Merila dobite v pripeti datoteki (Več o tem)!

 

 

Podeli:

11. September - Svetovni dan prve pomoči

Leto 2000 je bilo leto, ko se je prvič obeležil Svetovni dan prve pomoči, katerega pobudniki so bila nacionalna društva Rdečega križa.
Minilo je že dvanajst let in ta dan postaja tudi v Sloveniji vedno bolj prepoznaven. Nudenje prve pomoči je v današnjih časih zelo pomembno, saj le hitro posredovanje ob nesreči lahko reši marsikatero življenje. V zadnjem času smo priča kar nekaj dogodkom, ko so naključni mimoidoči z znanjem prve pomoči rešili človeška življenja.

Ena izmed pomembnih nalog Rdečega križa Nova Gorica je tudi da, da čim več ljudi nauči nudenja prve pomoči. Res je, da po zakonu moramo vsi bodoči vozniki motornih vozil opraviti tečaj prve pomoči, ampak to še zdaleč ni dovolj.
V zadnjih treh letih je Rdeči križ Nova Gorica skupaj z občinami ustanovil kar 4 Ekipe prve pomoči, katera vsaka šteje po najmanj šest članov - prostovoljcev. Vsi člani imajo pridobljeno znanje Bolničarja, katerega so pridobili po opravljenem 70-urnem tečaju. Člani ekip redno dopolnjujejo svoje znanje, med drugim tudi na različnih preverjanjih znanja iz prve pomoči. Glavno takšno preverjanje bo meseca Oktobra v Ljubljani, kjer se bo državnega preverjanja udeležila Ekipa prve pomoči Rdečega križa občine Nova Gorica, ki je junija zasedla prvo mesto na regijskem preverjanju v Kopru.

Današnji dan bo Rdeči križ Nova Gorica skupaj s člani ekipe Prve pomoči v dopoldanskem času na Bevkovem trgu predstavljal Temeljne postopke oživljanja, poleg tega pa si bodo lahko vsi mimoidoči brezplačno izmerili sladkor v krvi in krvni pritisk. V popoldanskem času od 14.00 do 17.00 ure pa se bo to isto dogajanje preselilo v nakupovalni center Qulandija.

Vljudno vabljeni.

Podeli:

Rdeči križ NG deli socialno pomoč

Socialna stiska občanov in krajanov na goriškem se tudi v tem letu povečuje. Na Rdeči križ Nova Gorica, se je do danes obrnilo že preko 720 prosilcev socialne pomoči, v enakem lanskem obdobju pa 616. Letos smo razdelili že preko 20.000,00 evrov finančne pomoči in preko 8 ton prehrambnih artiklov.

V teh dne pa pospešeno poteka delitev dodatnih prehrambnih artiklov pridobljenih iz Intervencijskih zalog hrane Evropske unije. V štirinajstih dneh bomo razdelili preko 5 ton prehrambnih artiklov kot so, testenine, mleko, olje, moka, pšenični zdrob in riž.

V tem času pa nismo pozabili niti na prihajajoče se novo šolsko leto in s tem skrb staršev šoloobveznih otrok iz socialno šibkih družin. Rdeči križ Nova Gorica se zaveda stiske tako družin kot otrok, zato smo se odločil pomagati prebroditi ta težek trenutek prvega šolskega dne. V mesecu avgustu smo začeli z razdeljevanjem darilnih bonov v višini 20,00 evrov na otroka, za nakup šolskih potrebščin. Po naših lastnih podatkih, podatkih socialnih služb osnovnih šol smo prišli do podatka, da pomoč potrebuje 145 otrok iz socialno ogroženih družin. Za to pomoč smo namenili 2.900,00 evrov. V letu 2011 pa smo pomagali 119 šoloobveznim otrokom.
 

Podeli:

Druga čezmejna krvodajalska akcija

Učeni in pametni možje in žene so govorili o vrednotah, zapisali so jih tudi v knjige, a med prvimi vrednotami bi moral biti ta nenadomestljivi altruizem darovanja sebe brez pričakovanja plačila ali nadomestila – zgolj zato, ker je darovanje sebe hkrati darilo sebi. Za prvo darovanje krvi je potreben pogum, potem dajanje postane stil življenja, ki ga ne najdemo na modnih revijah, na glamuroznih straneh, itd.
Rdeči križ Nova Gorica in Prostovoljno združenje krvodajalcev iz Gorice sta organizirala DRUGO ČEZMEJNO KRVODAJALSKO AKCIJO, ki se je odvijala na Trgu Evrope, v soboto, 16.06.2012, med 8.00 in 14.00 uro.
S to akcijo smo poudariti pomen brezplačnega, anonimnega in prostovoljnega darovanja krvi, in da meje, ki so že sedaj zgodovina, kri ne pozna.

Krvodajalska akcija smo drugič soorganizirali v sodelovanju med Transfuzijskim oddelkom Šempetrske bolnišnice in bolnišnice iz Gorice (IT). Kri smo odvzeli 40-im krvodajalcem, iz vsake države po 20. Letos je kri odvzel Transfuzijski oddelek šempetrske bolnišnice, prejšnje leto pa TO goriške (IT) bolnišnice. Tudi letošnji odvzemi so potekali na mobilni enoti – tovornjaku, ki ga je našemu oddelku posodil TO iz Gorice (IT). Poleg krvodajalske akcije, pa so se na Trgu Evrope odvijale še dodatne vzporedne aktivnosti in s tem smo na prireditev privabili veliko število krvodajalcev oz. bodočih krvodajalcev.

Podeli:

Prvo mesto ekipe Prve pomoči RK NG

Ekipa prve pomoči Rdečega križa občine Nova Gorica, je v soboto 2. junija 2012, osvojila prvo mesto na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Preverjanje je potekalo v Kopru, katerega organizator je bilo Območno združenje Rdečega križa Koper. Tekmovanja se je udeležilo enajst ekipe iz primorske in severnoprimorske. Štiri delovišča, katera so imela značaj potresa, so bila zanimiva ter zahtevna za vse ekipe. Kljub vročemu vremenu in močni konkurenci je največ točk zbrala ekipa Prve pomoči Rdečega križa Nova Gorica v sestavi: Neli Skočaj, Andreja Prek, Matej Celin, Martin Ušaj, Matic Leban, Boštjan Milavec ter Aljaž Božič. Ekipi gredo vse čestitke za zmago, ter trud, ki so ga vložili v to tekmovanje. Želimo jim čim večji uspeh na državnem preverjanju v Ljubljani meseca Oktobra.

Podeli:

Zbrali 4.615,19 evra

Radi bi vas obvestili, da smo s Humanitarno akcijo BURJA 2012 zaključili.
Na posebnem računu Rdečega križa Nova Gorica se je do danes zbralo 4.615,19 evrov in sicer:

• direktna nakazila na TRR (fizične osebe)      805,00 evrov
• sklad solidarnosti RKS-Zz                         2.500,00 evrov
• Telekom Slovenije (SMS Mobitel)                 740,47 evrov
• Si mobil (SMS)                                           457,92 evrov
• TUŠ mobil (SMS)                                           9,75 evrov
• Nabiralnik RK NG                                        102,05 evrov

                                                   SKUPAJ  4.615,19 evrov

Finančna sredstva je Rdeči križ Nova Gorica začel zbirati takoj po ugotovitvi nastale škode socialno ogroženim krajanom in občanom, ki jo je povzročila burja v mesecu februarju 2012. Zbrana sredstva bomo v celoti namenili prizadetim v burji, predvsem pa družini Škarabot, ki je ostala brez hiše. Obnova hiše se je začela v mesecu juliju in pričakuje se, da bo obnovljena do konca meseca septembra.

Za pomoč, ki ste nam jo nudili se vam lepo zahvaljujemo.

Podeli:

Teden Rdečega križa 2012

Danes, 8. maja 2012 se je začel teden Rdečega križa Slovenije, to je dan, na katerega se je pred leti rodil ustanovitelj gibanja Rdečega križa Henry Dunant – prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir. V ta teden je vključenih vseh 181 nacionalnih društev Rdečega križa, največje humanitarne organizacije na svetu.
Teden RK v letošnjem letu poteka pod sloganom, pod katerim poteka tudi mednarodna kampanja Rdečega križa 2012 "Mladi za boljši svet".
Na nacionalnem nivoju bodo predvsem poskrbeli za predstavitev RKS na celotnem teritoriju države, poudarek bodo dali na predstavitvi javnih pooblastil in nalog, ki jih izvaja RKS. V soboto, 12. maja 2012, bo v MZL Debeli rtič potekalo 6. državno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči.
V Tednu Rdečega križa Slovenije, je po zakonu o RKS, potrebno na poštne pošiljke dodatno prilepiti znamko RKS in na vseh železniških in avtobusnih postajah dokupiti doplačilno vozovnico, v višini 0,15 evra. Zbrana sredstva se bodo izključno porabila za štiri programe in sicer: za nakup šolskih potrebščin socialno ogroženim otrokom, za programe socialno humanitarnih dejavnosti, za materialno pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam in za kritje stroškov povezanih z izvedbo Ukrepa dobave hrane iz EU.
V letu 2011 je Rdeči križ Nova Gorica iz naslova Tedna Rdečega križa prejel 4.459,00 evrov, od tega smo namenili 2.140,00 evrov za nakup šolskih potrebščin, 338,00 evrov za programe socialno humanitarnih dejavnosti ter 1.981,00 za materialno in finančno pomoč socialno ogroženim posameznikom in družinam.
V tednu RK bomo s pestrim programom sodelovali tudi mi, Rdeči križ Nova Gorica. Posebno pozornost bomo v tem tednu namenili predvsem najmlajšim, prvošolcem, katerim bomo s pomočjo mentoric na osnovnih šolah organizirali "Urice Rdečega križa", poskušali predstaviti Rdeči križ in pomen humanosti in prostovoljstva. Tako bomo preko 500 najmlajših seznanili z dejavnostjo Rdečega križa in jim dan popestrili z zanimivimi gradivi in manjšim darilcem Rdečega križa. V torek in petek je redna krvodajalska akcija, in ker smatramo, da krvodajalci z darovanjem krvi izrazijo največjo možno humano dejanje, se jim bomo na teh dveh odvzemnih dneh še posebej zahvalili in jim poklonili skromno zahvalo. V sredo bomo izvedli končno preverjanje novih prostovoljnih članov ekip Prve pomoči, ki so opravili 70 urni tečaj Prve pomoči za bolničarja. V četrtek organiziramo dan odprtih vrat za najmlajše – otroke iz novogoriških vrtcev, s katerimi uspešno in redno sodelujemo na različnih humanitarnih programih skozi celo leto. Ta isti dan bomo imeli Dan odprtih vrat našega skladišča, kjer bomo razdeljevali prehrambne pakete socialno ogroženim osebam, kar je v tem trenutku zelo pomembna in nujna dejavnost naše organizacije, ter sprejemali vso materialno pomoč občanov in krajanov. V soboto bomo s  prostovoljnimi ekipami Prve pomoči na Debelem rtiču obnavljali znanje prve pomoči in se s tem pripravljali na regijsko tekmovanje, ki bo 6. junija v Kopru. V nedeljo bo Krajevna organizacija RK Renče organizirala srečanje starejših v Renčah. Teden Rdečega križa bomo zaključili v torek z brezplačnim tečaj Prve pomoči – Temeljni postopki oživljanja za novogoriške novinarje.
 

Podeli:

DONIRAJTE 1 €

Za pomoč prizadetim ljudem ob orkanski burji na Goriškem, lahko poleg direktnih finančnih nakazil na poseben raču (na vseh poslovalnicah Nove KBM se dobijo plačilni nalogi), pomagate tudi z SMS Donacijo.

DONIRAJTE 1 EUR

tako, da pošljete SMS s ključno besedo BURJA na številko 1919.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnega omrežja Telekom Slovenije (Mobitel), Simobil in Tušmobil  GSM/UMTS.

Simobil, Tušmobil in Telekom Slovenije se odpovedujeta vsem prihodkov iz tako poslanega SMS - sporočila.
 

Podeli:

Volilna skupščina Rdečega križa NG

V četrtek 19.4.2012 je Rdeči križ Nova Gorica je izpeljal Volilno skupščino društva. Med pomembnimi točkami dnevnega reda skupščine je poleg volitev izstopala tudi točka dnevnega reda štiriletno mandatno poročilo o delu. Poročilo je podal predsednik, g. Dušan Ambrožič, kjer je med drugim izpostavil kar nekaj zanimivih podatkov. V letih od 2008 do 2011 je Rdeči križ nudil humanitarno pomoč preko 1690 družinam. Razdelili so 146.120,00 evrov finančne pomoči, 5831 prehrambnih paketov in pralnega praška RK v znesku 174.930,00 evrov, preko 70 ton hrane iz intervencijskih zalog EU v znesku 133.000,00 00 evrov, vrečke hrane, vode, ledenega čaja, testenin, ter ostalih prehrambnih izdelkov v vrednosti 20.000,00 evrov. Razdelili so 388 darilnih bonov za nakup šolskih potrebščin socialno ogroženim otrokom v vrednosti 5.760,00 evrov ter omogočili brezplačno enotedensko letovanje 103 otrokom, 4 članski družini in enajst starejšim osebam v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič.
Seštevek skupne pomoči, ki jo je Rdeči križ NG razdelil med socialno ogrožene občane in krajane na območju bivše občine Nova Gorica je preko 500.000,00 evrov, brez upoštevanja vseh rednih stroškov organizacije (materialni, najem skladišča, administrativni, itd.). V štirih letih so na krvodajalske akcije privabili 12.099 krvodajalk in krvodajalcev. Pomemben in spodbuden podatek je, da so pridobili kar 810 krvodajalcev, ki so kri darovali prvič. Na področju Prve pomoči so izvedli 121 tečajev PP za bodoče voznike motornih vozil in tako usposobili preko 2500 kandidatov za nudenje prve pomoči. Aktivni so bili tudi pri ustanavljanju ekip Prve pomoči, sedaj jih imajo že štiri, ter delu s starejšimi, mladimi, sodelovali so preko meje itd..
Tudi v prihajajočem letu in mandatnem obdobju se bo organizacija usmerjala v redne – nujno potrebne programe za socialno šibke občane in krajane ter aktivno izvajala vsa javna pooblastila.
Skupščina je tudi izvolila staro – novo vodstvo, saj bo nadaljnje štiri leta organizacijo še naprej vodil g. Dušan Ambrožič. Za podpredsednico je bila izvoljena Vislava Ušaj.
 

Podeli:

TPO v Bukovici

Društvo upokojencev Bukovice in Volčje Drage je v sodelovanju z Rdečim križem Nova Gorica organiziralo zdravstveno predavanje, na temo Temeljni postopki oživljanje. Predavatelj z licenco RKS, Matjaž Sulič, je vsem prisotnim predstavil tri ključne postopke oživljenja. Povdarek je bil na uporabi defibrilatoreja, položaj za nezavestnega ter zaustavitev hude krvavitve. Po končanem predavanju so si lahko vsi prisotni izmerili krvni pritisk. Ker nesreča nikoli ne počiva, so takšna predavanja, oz. izobraževanja več kot dobrodošla.

Podeli:

Neli, Boštjan in Andreja z licenco ITLS Basic

13. in 14.4. 2012 so se trije člani ekipe PP Nova Gorica udeležili dvodnevnega usposabljanja oziroma tečaja temeljnih postopkov oskrbe poškodovanca v predbolnišničnem okolju ITLS Basic in tako pridobili mednarodno veljavno licenco. Usposabljanje je potekalo v  ICZR Ig, udeležilo pa se ga je 18 tečajnikov iz cele Slovenije, predavali pa so licencirani ITLS inštruktorji oziroma reševalci iz Reševalne postaje UKC Ljubljana.
Tečaj je namenjen prvim posredovalcem oziroma polprofesionalnim reševalcem ( gasilci, policisti, gorski reševalci..), vsi udeleženci pa so pred tem morali končati najmanj tečaj prve pomoči za bolničarje pri RKS oziroma tečaj prve in nujne medicinske pomoči, namenjene polprofesionalnim skupinam. Kot že ime pove so prvi posredovalci ponavadi prvi na kraju nesreče in prav zaradi tega je zelo pomembno, da znajo pravilno ukrepati. To reši življenje in zmanjša posledice poškodbe.
Gre za intentiven tečaj na katerega tečajnik pride pripravljen, par tednov prej dobi učbenik, s pomočjo katerega se ustrezno pripravi in reši predtest. Vodilo celotnega izobraževanja je hiter in sistematičen pregled poškodovanca in pravilno sprejemanje odločitev o njegovi  nadaljnji oskrbi.
Skozi predavanja in delavnice se tečajniki najprej seznanijo z oceno prizorišča in začetnim pregledom in postopki nato so predavanja po temah – dihalna pot in šok, poškodbe trebuha, poškodbe glave in hrbtenice in opekline in podhladitev.
Nato skozi delavnice sledi praktični del, ki zajema dihalno pot – vsak tečajnik v praksi preizkusi uporabo kisikove maske in dihalnega balona, vzame kri in določi sladkor v krvi, prav tako mora vsak tečajnik  znati sneti čelado in namestiti vratno opornico nato sledijo različne tehnike izvlačenja poškodovanca iz avtomobila kot so tehnika hitrega izvlačenja iz avtomobila, steznik za imobilizacijo sedečega poškodovanca in uporabo zajemalnih nosil z oporo za glavo in pa ITLS pregled.
Drugi dan sledijo predavanja  o poškodbah v posebnih okoliščinah, praktične  delavnice in na koncu preizkus znanja. Vsak tečajnik reši najprej pisni del izpita, ki je pogoj za pristop k praktičnemu delu, kjer se prikaže vse v teoriji osvojeno znanje na poškodovancu, ki ga mora pravilno pregledati  in ustrezno oskrbeti.
Po uspešno opravljenem izpitu tečajniki dobijo mednarodno veljavno potrdilo in izkaznico, podatki o tečajnikih, ki so uspešno opravili izpit pa se hranijo tako v Sloveniji kot tudi v bazi ITLS International v ZDA.
 

Podeli:

Starejši navdušeni nad Debelim rtičem

Rdeči križ Nova Gorica je v sodelovanju z RKS organiziral enotedensko brezplačno letovanje socialno ogroženih starejših oseb na Debelem rtiču. Tokrat je iz našega okolja letovalo 9 starejših socialno ogroženih oseb. Da to ni samo letovanje izkazuje tudi program, ki so ga bili deležni starejši na Debelem rtiču. Že prvi dan so imeli prisrčen sprejem s spoznavnim večerom z animacijo. Naslednji dan je sledil posvet pri zdravniku ter merjenjem pritiska in odvzemom krvi (merjenje sladkorja, holesterola, zasičenosti krvi s kisikom). Razgibali so se z gibalnimi uricami s fizioterapevtom, imeli izlet v neznano, se zabavali z družabnimi igrami in likovnimi delavnicami. Organizirane so bile tudi urice Nordijske hoje, ogled zdraviliškega parka ter pohod v Ressljev gaj. Seveda pa tudi kopanja ni manjkalo. Strošek za ta letovanje se je kril iz sredstev Fundacija za humanitarne in invalidske organizacije ter iz sredstev nacionalne akcije RKS Peljimo jih na morje. Udeleženci so nad letovanjem bili več kot navdušeni in svojo zahvalo zapisali tudi na razglednico.

Podeli:

Brici so se uspešno naučili Temeljnih postopkov oživljanja

Rdeči križ Nova Gorica je na pobudo Društva za srce in ožilje v občini Brda izpeljal več predavanj na temo Temeljni postopki oživljanja. Pobuda je nastala tudi na podlagi skupine občanov, ki so s pomočjo občinskih sredstev nabavili več defibrilatorjev. Tečaja so se lahko udeležili vsi željni znanja o temeljnih postopkih oživljanja, ki je zajemal predvsem teme kot so; huda zaustavitev krvavitve, bočni položaj za nezavestnega, oživljanje ter uporaba defibrilatorja. Tečaji so potekalo pod strokovnim vodenjem predavatelja Prve pomoči Rdečega križa Nova Gorica, g. Matjaža Ferfolje, ki ima prdobljeno licenco Strokovnega sveta za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije. Izvedeni so bili štirje tečaji in sicer v Vipolžah, Kojskem, Kožbani in Šmartnem. Tečajev se je udeležilo preko 70 občanov občine Brda.

Podeli:

Kri darovali študentje KGŠ-a

V četrtek 8. marca je Klub goriških študentov prvič organiziral izredno krvodajalsko akcijo za svoje člane. Preko različnih komunikacijskih kanalov, so se študentje lepo odzvali na to povabilo in se akcije udeležili v lepem številu. Kri je darovalo 25 študentov Kluba goriških študentov izmed vseh pa je bilo kar 18 študentov, ki so kri darovali prvič. Po besedah predsednice kluba, bodo drugo akcijo izpeljali že v jesenskem času, kar je zelo lepo in spodbudno.

Podeli:

Sestre svetega Martina darovale kri

Skupino Sester Svetega Martina sestavlja sedem prijateljic (Ines Bobek, Tina Kastelic, Nejka Štekar Klinec, Metka Mavrič, Lavra Peršolja, Marjetka Sirk in Nataša Šuligoj), ki jih je združila želja po spoznavanju vin, svoje znanje, energijo in ideje pa premišljeno širijo še naprej. Z različnimi aktivnostmi prispevajo k dvigovanju in promoviranju kulture uživanja vina, spoznavanju kulinaričnih posebnosti, druženju in ustvarjanju novih priložnosti za promocijo slovenskega vinskega turizma doma in na tujem.

Njihovo dejavnost pa so razširile tudi na humanitarno noto. Tako so letos že drugič organizirale krvodajalsko akcijo, ki so jo letos razširile na vse ljubitelje žlahtne kapljice v Sloveniji. Na njihov poziv, se je krvodajalske akcije udeležilo kar 200 darovalcev krvi. Nas transfuziološkem oddelku šempetrske bolnišnice je kri darovalo 45 krvodajalk in krvodajalcev, med drugim tudi župan MO NG g. Matej Arčon. Sestre bodo s stakšno akcijo nadaljevale tudi naslednje leto z željo, da na ta poseben dan poskušajo privabiti čim več krvodajalcev, ki bodo kri darovali prvič.

Podeli:

Humanitarna akcija BURJA 2012

V petek in soboto je Goriško zajela huda burja, ki je za sabo pustila veliko razdejanje.  Najbolj prizadeta območja so krajih Šempas, Vitovlje, Osek ter Dornberk.
Rdečega križa Nova Gorica je kot humanitarna organizacija, takoj ponudila pomoč prizadetim ljudem, predvsem pa družini iz Šempasa, ki je ostala brez doma, saj jim je burja odnesla skoraj celo hišo.
Ker se zavedamo, da bodo ljudje potrebovali predvsem finančno pomoč pri obnovi poškodovanih oz. uničenih hiš, smo začeli z zbiranjem sredstev s humanitarno akcijo "Burja 2012".
Vaš prispeveka lahko nakažete na:

OZRK Nova Gorica
Ulica Tolminskih puntarjev 8
5000 Nova Gorica:
TRR: 0475 0000 0417 830
sklic 2210
namen: Burja 2012

Vsem darovalcem se vnaprej lepo zahvaljujemo!
 

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Nova Gorica